Piraeus, Greece
info@mythalatta.com

Δημ. Μαρκόπουλος: “Λειτούργημα για μένα η πολιτική, η Β’ Πειραιά δεν έχει πολίτες β΄κατηγορίας”

Δημ. Μαρκόπουλος: “Λειτούργημα για μένα η πολιτική, η Β’ Πειραιά δεν έχει πολίτες β΄κατηγορίας”

Μαρκόπουλος:

Ένας χρόνος διακυβέρνησης, ένας χρόνος εξουσίας, ένας χρόνος, έμπρακτα δίπλα τον πολίτη της Β’ Πειραιά. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, στην πρώτη του θητεία ως βουλευτής, δεν “κρύβεται” πίσω από τις λέξεις, δεν “τάζει” κάτι που δεν μπορεί να πετύχει και δεν “φοβάται” να παραδεχθεί τα λάθη του!

Όπως είπε στο MyThalatta.com σε μία αποκλειστική συνέντευξη από καρδιάς ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερα στην ζωή του, αφού είχε μάθει από το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, τώρα απλά πέρασε στο λειτούργημα της πολιτικής! Μιλάει για τους πολίτες της Β’ Πειραιά, την ναυτιλία αλλά και το θαλάσσιο… μέλλον που πρέπει να έχει η περιοχή, που αν μη τι άλλο είναι ταυτισμένη με την Θάλασσα, ώστε να πάρει την θέση που της αξίζει στην συνείδηση του κόσμου !

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μαυρούτσο

Ένας χρόνος διακυβέρνησης . Τα έχετε καταφέρει ως κυβέρνηση;

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ο ελληνικός λαός έδωσε στη Νέα Δημοκρατία ευρεία και άνετη κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να εφαρμόσει απερίσπαστη το πρόγραμμά της. Από την πρώτη κιόλας στιγμή πιστοί στις προεκλογικές μας εξαγγελίες μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, δημιουργήσαμε νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή, μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι  10.000 €, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, ψηφίσαμε το νόμο για το επιτελικό κράτος. Παράλληλα, στο πλαίσιο της φιλοεπενδυτικής μας πολιτικής δρομολογήσαμε την επένδυση στο Ελληνικό που είχε βαλτώσει εξαιτίας των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το κυριότερο όλων και κατά την γνώμη μου το κομβικό σημείο που απέδειξε τις αντοχές αλλά και τις δυνατότητες της κυβέρνησης ήταν στις αρχές του έτους όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύο μέτωπα. Την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας του Covid-19 και την διαχείριση των προσφυγικών ροών προς την χώρα μας από τον Έβρο ως αποτέλεσμα της πολιτικής Ερντογάν. Ειδικότερα, όσον αφορά το ζήτημα του Covid-19 είχαμε διπλή αποστολή, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς όχι μόνο έπρεπε να περιορίσουμε την διάδοσή του και να προστατέψουμε την δημόσια υγεία, αλλά και να στηρίξουμε την οικονομία από τις συνέπειες του lock down.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την απόλυτα επιτυχημένη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο με αιχμή του δόρατος το Oruc Reis, που απέτρεψε την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου και οδήγησε την Τουρκία σε αναδίπλωση. Σε κάθε περίπτωση μόνος και τελικός κριτής μας για το εάν τα έχουμε καταφέρει είναι ο ελληνικός λαός, πεποίθησή μου όμως είναι ότι η κυβέρνησή μας τα έχει καταφέρει περίφημα όχι μόνο στην εφαρμογή του προγράμματός της αλλά και στην αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων συνθηκών.

Τι λάθη έχετε κάνει;

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν φοβάται την καλόπιστη και καλοπροαίρετη κριτική και φυσικά υποβάλλει καθημερινά εαυτόν στην βάσανο της αυτοκριτικής. Ως λάθη ή αστοχίες της κυβέρνησής μας θα χαρακτήριζα την υπόθεση με τα vouchers για την οικονομική ενίσχυση των επιστημόνων κάτι που όμως διορθώθηκε άμεσα με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, στο θέμα των σχολικών καταλήψεων τη μη λήψη λίγο νωρίτερα της απόφασης για την τηλεκπαίδευση και τέλος τη μη παραπομπή του Παύλου Πολάκη μετά την άρση της ασυλίας του. Σημειωτέον ότι στην ψηφοφορία αυτή ήμουν παρών.  

Είσαστε το νέο αίμα του Πειραιά , όλοι λένε ότι ήρθατε για να μείνετε . Τι αποτύπωμα θέλετε να αφήσετε στον τόπο σας;

Καταρχάς θα πρέπει να σας πω ότι οι δεσμοί μου με την πολιτική υπάρχουν πολλά χρόνια πριν την επίσημη ενασχόλησή μου με τα κοινά. Την απόφασή μου να πολιτευθώ την πήρα το καλοκαίρι του 2015 όταν και διενεργείτο το fake δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ο κύριος Τσίπρας και η ανεύθυνη παρέα του έπαιζαν σε μία ζαριά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Το γεγονός ότι εξελέγην βουλευτής της Β’ Πειραιά με την πρώτη μου απόπειρα και πρώτος σε σταυρούς, μου δίνει μεγάλη δύναμη για να συνεχίσω τον αγώνα μου και να εντείνω τις προσπάθειές μου για την περιοχή στην οποία ζω. Η καταπολέμηση της ανεργίας, η προώθηση έργων υποδομής, η προσέλκυση επενδύσεων, η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, είναι τα κυριάρχα –αλλά όχι τα μόνα- θέματα της ατζέντας μου. Οι πολίτες της Β’ Πειραιά δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας!

Ποιοι είναι οι δεσμοί σας με την θάλασσα ;

Η ιστορία της πατρίδας μας είναι διαχρονικά ταυτισμένη με την θάλασσα και το υγρό στοιχείο. Η θάλασσα αποτέλεσε τον δίαυλο προκειμένου οι πρόγονοί μας να δημιουργήσουν τις εκατοντάδες και ακμάζουσες ελληνικές αποικίες σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Πάνω στην θάλασσα στηρίχτηκαν τα ξύλινα τείχη, που σύμφωνα με τον χρησμό του μαντείου των Δελφών ήταν οι τριήρεις, προκειμένου να αποκρουσθεί η Περσική απειλή στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η θάλασσα ανέδειξε την Ελληνική ναυτιλία στην κορυφαία θέση παγκοσμίως. Αγαπώ την θάλασσα όχι μόνο ως Έλληνας, αλλά και ως φύσει ελεύθερο πνεύμα και για αυτό ακολουθώ τα λόγια του  Γάλλου ποιητή Charles Baudelaire: «Ελεύθερε άνθρωπε πάντα θα λατρεύεις την θάλασσα».

Υπάρχουν ευκαιρίες που μπορείτε να αναδείξετε για την Β’ Πειραιά που να σχετίζονται με τη ναυτιλία ;

Η προηγούμενη κυβέρνηση, δέσμια των ιδεοληπτικών της αγκυλώσεων και εμμονών, τήρησε μία διαρκώς εχθρική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε επενδυτική προοπτική, δαιμονοποιώντας ουσιαστικά κάθε πρωτοβουλία που προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα. Η Σαλαμίνα ως το μεγαλύτερο νησί του αργοσαρωνικού, το Πέραμα με την ναυπηγοεπισκευαστική του ζώνη, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα με τις βιομηχανικές τους υποδομές, αποτελούν έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επενδυτή. Ήδη στον κεντρικό λιμένα του Πειραιά, υπάρχει η επένδυση της Cosco, ενώ και στον χώρο των μικρών και μεσαίων ναυπηγείων ελληνικών συμφερόντων εξελίσσονται επενδύσεις.

Στην Δραπετσώνα και στο πρώην εργοστάσιο των λιπασμάτων που εκτείνεται σε μία έκταση άνω των 200 στρεμμάτων, μας δίνεται χωροταξικά η δυνατότητα προσέλκυσης και φιλοξενίας μεγάλων επενδύσεων υπερτοπικής εμβέλειας. Η Σαλαμίνα, το νησί όπου διεξήχθη η σημαντικότερη ναυμαχία της παγκόσμιας ιστορίας, το 480 π.Χ., οφείλει να αναβαθμιστεί τουριστικά και να γίνει τόπος προορισμού πολλών τουριστών με την ανάλογη εκτόξευση των αντίστοιχων επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες. Έχει έρθει πλέον η ώρα η Β’ Πειραιά να ξυπνήσει από τον λήθαργο δεκαετιών και να διεκδικήσει αποφασιστικά αυτό που της αναλογεί.

Δημοσιογράφος ή πολιτικός ο Δημήτρης Μαρκόπουλος;

Ποτέ δεν είδα τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα αλλά ως λειτούργημα. Ομοίως και την πολιτική. Μέσα από την επαγγελματική μου σταδιοδρομία είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω πολλές πτυχές της κοινωνίας και της πολιτικής και να ωριμάσω όχι μόνο ως άνθρωπος αλλά και ως υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος πολίτης. Στα δικά μου μάτια η δημοσιογραφία και η πολιτική έχουν κάποια κοινά σημεία, με κυριότερο όλων το ότι εξ ορισμού υπηρετούν κάποιον άλλο, αυτό που πολύ εύστοχα έχει χαρακτηριστεί ως «ετεροαναφορικότητα».

Ο γιατρός τον ασθενή, ο δάσκαλος τον μαθητή, ο δημοσιογράφος τον αναγνώστη, ο πολιτικός τον πολίτη. Για να καταστεί αυτό εφικτό όμως πρέπει να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών. Όπως στη δημοσιογραφία, το κλειδί στη σχέση είναι η αξιοπιστία, δηλαδή να εμπιστεύεσαι ό,τι διαβάζεις, ομοίως και στην πολιτική το βασικό είναι να κοιτάς τον πολίτη στα μάτια και με το χέρι στην καρδιά να του λες χωρίς περιστροφές την πλήρη αλήθεια, είτε ευχάριστη είτε όχι. Όπως πορεύθηκα ως δημοσιογράφος βαδίζω και ως πολιτικός. Εξακολουθώ να εργάζομαι για το καλό του άλλου, από ένα άλλο πλέον μετερίζι. 

mythalatta.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!